Sponsorfietstocht naar Roemenië

1.700 km op de fiets, 700 km per trein

Zaterdag 9 mei: En het bier smaakte best! Zaterdag 9 mei
Op zaterdag 9 mei vertrokken wij vol goede moed op de fiets uit Garyp. Uitgezwaaid door vele familieleden, nog een laatste kus en het startschot van Cor. Een snik en een lach en daar gaan wij.
In speciale kleding 1 malig gemaakt voor deze tocht. Opvallend veel wit met o.a. een grote Friese vlag en idem Roemeense vlag. Op naar Leer, 10 fietsers en een begeleidend busje met Tjibbe en Tine onze verzorgers die ons om de 50 km compleet verzorgden met eten en drinken.
Via Groningen, Blauwe stad en een pont over de rivier, 130 km, om half 4 aan. En met zijn vieren op 1 slaapkamer in een jeugdherberg. Gelijk het bier daar geproefd. Want dat leerden wij o.a. veel bier drinken, liefst per halve liter. De volgende dag de 1e treinreis met drank en vrolijke enigszins aangeschoten dames op naar Hannover Goslar.
En ’s avonds om half elf in het donker komen onze echte fietsers Bennie, Gadze, en Rint aan. 340 km gefietst die dag. Echte kerels! Schitterend weer. Veel parasailers op de berg.

11 mei Goslar
De volgende dag Goslar Dresden. Bauke was onze grootste pechvogel. Eerst velg kapot. Regen! Prachtige jeugdherberg.

12 mei
Desseau-Dresden Prachtig weer! Stuk langs de Elbe. Schitterend fietspad. Veel plezier. Dresden de volgende dag bekeken. De stad is net als vele steden in de oorlog platgebombardeerd. De littekens zijn nog overduidelijk te zien. Jammer! Echter toch veel mooie gebouwen. Het bier is goed en ook de braadwurst!

image003image005

13 mei

image007

14 mei Dresden- Praag
Weer langs de Elbe. Mooi weer. Wat een schitterende route, prachtige huizen tegen een rivierhelling, mooie bruggen, veel leuke ponten soms fietsen we links soms met de pont over en dan rechts van de Elbe. Daarna wordt het heuvelachtig, langs snelwegen fietsen wij. En kasseien in Praag! En Baukje heeft weer een prachtig hotel geregeld voor 15,- per nacht inclusief ontbijt. Baukje heeft veel werk gehad met het uitzoeken van de route en de stay okay, jeugdhotels… enz. Het resultaat is klasse. Iets om trots op te zijn! En we drinken en eten en drinken aan een schitterende ovale grote eettafel net als in een duur restaurant.

image009image011

15 mei Praag
De gehele dag Praag bekeken. Schitterende oude stad, prachtige oude gebouwen en veel bruggen over de rivier de Moldau. En een prachtige zalm van ± 1 meter lag er roerloos onder de brug. Tot een of andere malloot er een steentje bij gooide. Hij schoot weg! En een prachtige jazz cd gekocht op de mooiste brug over de Moldau. En terwijl ik dit schrijf luister ik er naar. “When the saints go marching in” zingen en spelen zij nu. Zo voelden wij ons trouwend soms ook. Schoolkinderen van het Lauwers College ontmoet. Heerlijke pizza gegeten. Veel muzikanten. Een bruiloft op de Donau en gondelvaarten. Geweldige kerken van binnen en buiten. Kortom een stad om van te houden! En die dag hebben wij wel 20 km gelopen.

image013image015

16 mei
image017Saaie treinreis naar Poprad. Regen. En met Piebe, de zoon van Baukje en Tjibbe heerlijk uitgebreid gegeten met zijn allen. Waar Bennie een gratis douche heeft gehad want hij zat onder de drup. De volgende dag weer op de fiets. Schitterend weer, prachtige bergen. Hellingen van 12%. Bauke pech met de fiets. Sieds is meestal mijn slaapmaat. Heeft de ander dag jeukerij van de dekens. Ja, dat krijg je er gratis bij. Bauke heeft inmiddels met behulp van onze technische man Gadze een nieuw fiets frame gekocht. Zitten nu in Hongarije.

 

19 mei
En Teake snurkt ’s nachts niet! Schitterend weer. Prachtige bloemen aan de bomen. En toen een veldtocht! Eerst gravel, daarna harde modder. Een hele slechte inlandse boerenweg, lekke banden. Af en toe valt er een. En volgens de kaart is dit een echte weg. Afijn, zo komen wij over de grens met Roemenië. Onvergetelijk. En dan fietsen we daarna wel 37 km per uur voor de wind naar het hotel.

 

20 mei
Geen maaltijd bij ons “hotel”. 10 km verder bij onze uitstekende verzorgers Tjibbe en Tine aan de kant van de weg gegeten. 2 behoorlijke beklimmingen en ’s avonds primitief koude douches. Toch lekker!

image019image021

 20 mei

image023

21 mei Hemelvaartsdag.
Overal trotse Roemenen in prachtige uitgaanskleding, soms op paarden gezeten.

22 mei
Op vrije dag met Bennie, Gadze en Rint gefietst. “Niet zo lang zei Gadze tegen mij 60 a 80 km”. Het werd 140 km. Ja, zei Gadze ik bedoelde ook alleen heen, afijn veel gelachen. En de mooiste veldtocht ooit. Eerst gravel, toen modder, toen diepe sporen, toen nog veel diepere moddersporen, uiteindelijk 4 km gelopen met de fiets. En warm! “in the middle of nowhere”. Toen Bennie dacht dat hij wel weer kon fietsen, ging hij over de kop. Wat een dag!

image025image031image027

22 mei

image029

23 mei
’s Nachts bruiloftsfeest in ons hotel tot half zes ’s morgens. Gelijk ’s morgens 20 km klimmen over de Karpaten. Boven mistig en koud! Maar net als altijd staan Tjibbe en Tine weer klaar met warme koffie en koek van Ketelapper. En nog door een schitterend landschap gefietst… Zo kwamen wij uiteindelijk in Jasi. Heerlijk gegeten buiten, uitstekend geregeld door Baukje en Tine. Het landschap der golvende dalen zei Henk. Langs de Oekraïne, langs Moldavië. Veel douane en politie. Schitterende vergezichten.

image033image035

23 mei

image037

26 mei
Naar ons doel Schitu-Stavnic. Warm! Taxi voor, politie auto voor en wij op de fiets er achter. Wat een mooi gebouw staat daar. Naast de school die we 5 jaar terug hebben mogen openen. Prachtig wat de stichting Garyp-Eernewoude bereikt heeft. Iets om stil van te worden. De kinderen stinken niet meer. Ze zien er veel beter uit. Ook de ouders zien er veel verzorgder uit. De voddenwas op de waslijnen is weg. Er hangen nu echte kleren. En er wordt hier en daar al nieuw gebouwd! Kortom de opening was fantastisch met priesters, en overheden. Maar het allerbelangrijkste, het sneeuwbal effect, was bereikt. Door de bouw van de beide gebouwen is de bevolking en de overheid wakker geschud. Moe maar voldaan kunnen wij terug zien op een prachtige mooie ontspannen en gezellige tocht.

image039image041

Hulde aan een ieder!

Piet Kapenga