Information

The Foundation "Hulpgoederen Roemenië" was founded in 1993 and mainly focuses on the improvement of life circumstances for the inhabitants of Romania.

This foundation consist of a small group of people from Garyp and Earnewâld, two small villages in the North of Holland and is supported by a lot of people from both villages.
Also, the churches support us whenever they can.

 = Augustus 2015 =

Nieuw beleid vanuit Roemenië

Verslag uit Roemenië

verslagroemenie


We kregen deze zomer een verslag toegestuurd van de priester, die samenwerkt met burgemeester Dubreanu van de gemeente Voinesti, waar Schitu Stacnic onder valt. Priester Emilian Patriche heeft sinds 2014 heel nauwkeurig bij gehouden wat er in zijn gemeente is gebeurd en wat er is gedaan. Hieronder volgt een korte samenvatting. Het verslag stond vol met foto’s maar die waren niet van goede kwaliteit.

 1. In maart 2014 is er tussen de kerk en de gemeente m.b.t. het multifunctionele centrum (MFC) een contract getekend voor 2 jaar om vanuit MFC mensen uit de omgeving (Shitu Stavnic, Slobozia, enz.) te helpen.
 2. Via een enquête (= handtekeningen verzamelen) van de priester is duidelijk geworden dat de mensen heel graag een huisarts in MFC willen hebben. Er is een arts bereid gevonden maar de toestemming van de Commissie van Artsen en de Zorgverzekeraars is nog steeds niet binnen.
 3. Er is een Sociaal Bureau binnen de parochie gevormd, gevestigd in MFC, dat mensen met problemen helpt met kleren, eten, geld voor mensen zonder inkomen, medicijnen, invullen van formulieren. Het geld hiervoor komt via de parochie in Iasi binnen.
 4. De priester heeft maandelijks overleg met de burgemeester.
 5. Er is in februari 2014 een Dorpsbelang in Schitu Stavnic opgericht. De leden komen dit jaar elke maand bij elkaar! Er zijn ook twee wethouders regelmatig bij aanwezig.
 6. Er zijn drie gezinnen gesteund, waarvan de vader of moeder was overleden.
 7. De scholen zijn, via de goede contacten met directrice mevrouw Crivoi, voorzien van vloerkleden, schriften, pennen en boeken. Er is ook een bibliotheek van 800 religieuze boeken opgericht in MFC.
 8. Met Pasen zijn er voedselpakketten en in andere maanden kledingpakketten uitgedeeld.
 9. Er is een wasserette ingericht in MFC, waar mensen gratis de was kunnen doen. Het witgoed is door de stichting geschonken.
 10. Er is een borduur- en naaiproject gaande voor de kinderen in Schitu Stavnic. (Hier wordt de naaimachine, die onze stichting vorig jaar heeft gegeven voor gebruikt).
 11. Wensen: loon voor de schoonmaakster van de wasserette. Nu is hij niet altijd open.
 12. Geld om eten te geven aan 22 kinderen in Slobozia.

 = Mei 2015 =

Nieuws van juf Antonela

(Vertaling Cobi Koning)

Brief uit Schitu Stavnic, van juf Antonela Burca

Vandaag 5 mei 2015, Schitu Stavnic, een prachtige zonnige dag. De kinderen gezond en blij ("full of joy"). Samen met hen halen we herinneringen op van de mooie momenten die we met jullie hadden op de viering van De Dag van de School. (Oprichtingsdatum van de school 5 mei 1997)
Het is geweldig dat jullie de kinderen in Schitu Stavnic de vreugde van het leren gaven, dat ze zich konden ontwikkelen en op konden groeien op een school die ruimte biedt voor hun eigen kinderwaarden. Het is een kans die veel kinderen nog niet hebben in onze dorpen. Vandaag hebben de kinderen bloemen meegebracht om deze gebeurtenis te vieren, we dachten samen terug aan de sluiting van de oude school en het overgaan naar de nieuwe school.

Deze bloemen zijn voor jullie, speciale mensen, die hun een school gaven, waar ze komen en met plezier leren. We zeiden ook een gebed op voor de mensen, die niet meer onder ons zijn: Jan Timmermans en Geert Pebesma. Namens de kinderen, ons, de leerkrachten van de school, willen we jullie onze diepe dankbaarheid uitspreken, we willen jullie en jullie families een goede gezondheid toewensen, veel geluk en voorspoed voor komende jaren.
We hopen dat we jullie in het najaar zien met alleen maar goed nieuws uit Holland.

Hartelijke groeten,
Familie Burca

P.S.  We hebben foto's gemaakt en een filmpje met het lied dat de kinderen vandaag hebben gezongen.

 = November 2014 =

Nieuws van juf Antonela

We hebben een mooie mail gekregen van de juf van de school in Schitu Stavnic.

Ze wist niet zeker of ze het al eerder had verteld, maar in augustus is er een opslag voor het brandhout getimmerd. Inmiddels is de opslag al met hout gevuld.

 

(klik op de foto's voor een vergroting)

  IMG 20140702 091958De houtopslag 
Ze vertelde dat er een school uit Iasi op bezoek geweest was samen met priester Emilian bij de opening van het schooljaar. Zij hadden leesboeken meegenomen voor de kinderen van “onze” school.
De kerk had eerder al nieuwe kasten gegeven. Meer boeken is natuurlijk fijn want die kunnen het leesniveau van de kids alleen maar bevorderen.
  IMG 20141001 095408Nieuwe leesboeken
thumb IMG 20140923 085538Openingsfeest schooljaarthumb IMG 20140930 101625  
   
Door toedoen van burgemeester Dobreanu is de school gerenoveerd: de buitenkant is geschilderd, de trappen (ook van het Multifunctionele Centrum) en stoepen zijn gerepareerd.
thumb IMG 20141013 102927De school wordt geschilderd
  IMG 20141010 112417De trappen gerenoveerd
     
De Stichting heeft geld beschikbaar gesteld voor de aanschaf van twee wasmachines en een droger voor het MFC, zodat er meer nadruk kan worden gelegd op hygiène.   Fotografie0087De nieuwe wasmachines en droger

Er is ook geld toegezegd voor de realisatie van sociale projecten waar de priester en de gemeente plannen voor hebben gemaakt. Als de plannen zijn uitgewerkt, kan het geld worden overgemaakt.

Deze nieuwe burgemeester en de priester die speciaal voor Schitu Stavnic is benoemd hebben een heel positieve invloed op het dorp!

De winter is begonnen in Roemenië. Na veel regen ligt er nu sneeuw.

De lagere school telt momenteel 52 kinderen en de kleuterschool 21 kleuters. In Roemenië kennen ze geen basisschool.